Serbiska Ortodoxa Kyrkoförsamlingen S:t. Kyrillo och Methodius - Malmö

Organisationsnr. 846001-4676

Postgiro  894759-0

  

Troparion, 3: tonen

Världen har funnit i dig en stor mästare i tid av fara, eftersom du kom segrare i dirigering barbarerna. För när du kommer till intet att skryta med Lyaios, förmedla mod att Nestor på stadion, på samma sätt, Helige, stor martyr Demetrios, åkalla Kristus Gud för oss, att Han må ge oss Sin stora barmhärtighet

 

Kontakion, 2: tonen

 Gud gav vem du oövervinnlig makt och försiktigt förvaras din stad osårbar, kungligt klädd kyrkan i lila med strömmar av ditt blod, för dig är hennes styrka, O Demetrius.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2006-2007 by
S:t Kyrill och Methodius kyrkan i Malmö
Cedergatan 4

215 67 MALMÖ, SWEDEN
tel: 040 830 14
e-mail


Web desing by
Kovach

 

 
 
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nyheter


SM Demetrios av Thessaloniki

08.november/26.oktober


Saint Demetrios föddes i Thesaloniki, Grekland i 270 AD. Han kom från en välbärgad familj och eftersom han var atletiskt utseende och heroiska i anden, blev han en högt uppsatt officer i den romerska armén på en mycket ung ålder. (Det är därför han är avbildad i bysantinska ikoner i militär klädsel, antingen stående eller rida en häst.) Han ansåg sig en soldat av Kristus först, och en militär soldat sekund. Han tillbringade större delen av sin tid som en hängiven missionär, predika evangeliet vid hemliga möten och konvertera hedningar till den kristna tron.

Vid ett av dessa möten var han fångas och placerades framför kejsaren Maximianus, som ville lära sig sanningen om omvandlingar. Saint Demetrios förkunnade sin tro genom att säga: ". ... Bara i Kristus tror jag" Med detta tillkännagivande, beordrade Maximianus att Saint Demetrios sättas i fängelse och utsätts för de grymmaste tortyr.

Även om Sankt Demetrios fängslades, han slutar inte att predika evangeliet för dem som kom för att se honom. I fängelse var han besök av hans efterföljare, Nestoras. Nestoras var en man med liten kroppsbyggnad och hade kommit för att be för sin älskade lärares välsignelse att slåss i den kommande gladiator-spel. Kejsaren hade beslutat att använda spel som en duell mellan kristendom och hedendom genom att utmana någon kristen till en kamp mot den atletiska jätte, Leo.

Med välsignelse från Saint Demetrios, kämpade Nestoras och dödade Leo. Rasande över förlusten av sin favorit gladiator, befallde kejsaren att Nestoras bli halshuggna på plats. Som erkänner att Sankt Demetrios var den inspirerande kraften bakom Nestoras, beordrade kejsaren att Saint Demetrios utföras av spjut den 26 oktober begravdes 306 e.Kr. kristna kroppen av Sankt Demetrios på platsen för hans avrättning och på grund av den vackra doft som kom från hans grav, namngavs han Mirovlitis eller "Myrra Gusher".

De äldsta ikonerna i Saint Demetrios kan finnas i hans tempel i Thessaloniki där han är skyddshelgon. Detta är inte bara för att han föddes och dog där, men eftersom folk tror att det var hans ingripande som räddade staden under många attacker av slaviska folk, bulgarerna, araber, saracenerna och andra. Även befrielsen av Thessaloniki under Balkankrigen på 1912 sammanfaller med fest dagen i Saint Demetrios den 26 oktober.

I forna tider var livet av Sankt Demetrios firas med festligheter som varade i månader. Dessa gudstjänster där tillsammans med många händelser som den berömda marknaden som heter "Demetria". Handlare och affärsmän från Europa, Egypten, Arabien och Libyen kom till affären och handel. Festen var också deltog filosofer, lärda män av tiden och artister. Till denna dag är värd Thessaloniki Greklands största internationella mässan varje år.
 

 

Bidrag för köp av kyrkans mark

  Namn Belopp
1 N.N. 103000
2 Marjan i Slađana Dragićević 100000
3 Davidshalls Begravningsbyrå 70000
4 SKUD "Sitan vez" Malmö 45500
5 Ćutic Dragutin 30000
Se hela listan   

CHRIST IS RISEN !!!

 

Patriarchal Pascha Encyclical 2016

 


JULHÄLSNING

 

Nativity Encyclical 2012


LOKALLKYRKORNA

Den ortodoxa kyrkan består ett antal lokalkyrkor

De bysantinska kyrkorna:
Konstantinopels ekumeniska patriarkat
Alexandrias patriarkat
Antiokiens patriarkat
Jerusalems patriarkat
Moskvas patriarkat
Serbiens patriarkat
Rumäniens patriarkat
Bulgariens patriarkat
Georgiens (Grusiens) ortodoxa kyrka
Cyperns ortodoxa kyrka
Greklands ortodoxa kyrka
Polens ortodoxa kyrka
Albaniens ortodoxa kyrka
Tjeckiens och Slovakiens ortodoxa kyrka
Finlands ortodoxa ärkebiskopsdöme
Estlands apostoliska ortodoxa kyrka
Ortodoxa kyrkan i Amerika
Japans ortodoxa kyrka

De orientaliska kyrkorna:
Koptiska ortodoxa kyrkan (Egypten)
Etiopiska ortodoxa kyrkan
Armeniska ortodoxa kyrkan
Syrisk-ortodoxa kyrkan
Indiens ortodoxa kyrka

 
 

HITTA EN ORTODOX
KYRKA I SVERIGE

Sök på 
http://www.rafen.net/hemsida/index.html